9.12.09

Superruokaa ja ravintokurssia

Hipheii! Nyt on melkein viikko takana Simplify to super-ravintokurssia, ja edelleen on aivan loistava fiilis!! On ihan älyttömästi energiaa tehdä asioita, aamulla sängystä nousu käy leikiten, iho näyttää paremmalta, aineenvaihdunta toimii mainiosti ja mikä mukavinta, keho alkaa pikku hiljaa tuntua oman kokoiselta vuoden pinnistelyjen jälkeen ylimääräisten kilojen karistamiseksi. Ja mikä tietenkin kaikista parasta, kaikki "vain" sen takia, että olen vihdoin päässyt kiinni minulle sopivasta ja terveellisestä ruokavaliosta. Smoothiet ja vehnäorasmehu ovat olleet aivan loistava aloitus tälle puhdistautumiselle, ja seuraava askel onkin sitten yrittää alkaa tekemään myös terveellistä muuta ruokaa. Se tulee kyllä olemaan haasteellista, koska en edelleenkään ole mikään kotitalousihme enkä suoraan sanoen ole juurikaan kiinnostunut kokkaamisesta.

Lähetin Heidille pari päivää sitten ruokapäiväkirjani arvioitavaksi, ja palautteena sain kehotuksen lisätä rutkasti vihreää ruokavalioon, ja ilmeisesti rasvojenkin saanti on meikäläisellä aika niukkaa. Osan hedelmistä olisi myöskin hyvä korvata marjoilla.

Nyt olen viime päivät ahkerasti tutustunut paikalliseen luomutarjontaan, ja täytyy kyllä valitettavasti todeta, ettei se kovin häävejä pisteitä saa. Ja tänään kun yritin vierailla ensimmäistä kertaa paikallisessa luontaistuotekaupassa, niin eipä onnistunut. Liikkeen piti aueta kymmeneltä, mutta ei näkynyt ristin sielua missään! Hmmm.... onko nyt tosiaan niin, että lähintä luomua ja luontaistuotetta saan Seinäjoelta...??? Siis MiNatur-liikkeeseen!  Ja AI NIIN, tässä naapurissa, Kihniöllähän on myös CocoVi-liike, joka on oikein luonnonmukaisten tuotteiden maahantuontifirma, joten sinne täytyy myös tehdä joku päivä retki. Huomenna lähden vielä kaiken lisäksi Helsinkiin, joten ehkä käynkin shoppailemassa sielä! Ha, on meikänki shoppailemiset aika erikoiseksi menneet!! No niin, siis kyllä niitä vaihtoehtoja alkoi sitten kuitenkin löytyä, kun katsoo vähä nenäänsä pidemmälle.

Kävin myös juuri Ollin sivuilla, jossa hän oli julkaissut jutun Karoliina-ystävänsä blogista aiheena ruoan laatu ja superfoodit. Tässä otteita Ollin sivulta:


***** 


"Ihan sama mitä sanoja milloinkin käytetään, kunhan vihdoin puhutaan ruoan laadusta! 
Ja annetaan vihdoin koko terveydestä helppo ja loogisen simppeli kuva, eikä tehdä siitä kosmologiaa.


Tässä hyvää settiä Karolta:

Paluu "oikean ruoan pariin" ja laatutietoisempaan ruokakäyttäytymiseen on selvästi leviämässä, ja rupeaa mediassa näkymään yhä useammassa lehdessä. Tänään bongasin uudesta Matkaan-lehdestä jutun Superruoista.

Mielestäni melko hyvä juttu, jossa puhuttiin siis superruoista, ei superfoodeista :)
Luulen, että jos liikaa korostetaan ainoastaan kalliita ja eksoottisia superfoodeja, voi ihmisille tulla vastustusreaktio päälle, ja he hylkäävät jutun idean. Ei kuitenkaan ole kyse mistään ihmeaineista, jotka yksin käytettyinä tai entiseen ruokavalioon lisättyinä yhtäkkiä muuttavat elämän. Tärkeämpää olisi kokonaisvaltainen muutos ruokailutavoissa, laatutietoisuuden kasvattaminen ihan perusruoan suhteen. Taikasanat: Lisääminen & Korvaaminen ;)

Mielestäni Matkaan-lehden jutussa oli onnistuttu ottamaan huomioon juuri niitä helposti lähestyttäviä pointteja, joita jokaisen ihmisen pitäisi ruveta miettimään. Otsikko olisi voinut olla joku muukin kuin "Superruokaa!", (esim. "Laatua ruokailuun") mutta pääasia, että näitä juttuja tehdään ja niissä on selkeitä, yksinkertaisia neuvoja ja tietoa pohdittavaksi. Onhan tuo Superruoka tietysti sellainen huomiota herättävä termi, että juttu tulee varmemmin luetuksi.

Jutussa oli esitelty ruoka-aineista mustikka, parsakaali, tee, pinaatti, pähkinät ja tomaatti, sekä eksoottisemmista raakakaakao, maca-jauhe ("tymäkänhajuinen" :D) ja goji ("maku on mitäänsanomaton, muttei epämiellyttävä...").

Poimintoja:

"Arkipäivän superruoassa ei ole tuoteselostetta, eikä sitä myydä villeillä terveyslupauksilla, koska terveellisimmät elintarvikkeet voi ostaa ruokakaupan vihannesosastolta."

"Jos ei jaksa itse perehtyä erilaisten ruoka-aineiden ominaisuuksiin, voi terveysdieetin aloittaa lisäämällä ruokavalioonsa paljon erivärisiä kasviksia, pehmeitä rasvoja ja marjoja, sekä syömällä vain vähän eineksiä ja prosessoitua ruokaa. Eksoottisempia superruoka-aineita voi kokeilla kiinnostavana lisänä."

"Superruokatrendin taustalla on ajatus, että ruoalla voi edistää terveyttä, ehkäistä sairauksia ja jopa parantaa niitä."

"Tehomaatalouden vuoksi maaperä on köyhtynyt ihmiselle välttämättömistä vitamiineista ja hivenaineista, kuten sinkistä magnesiumista ja seleenistä. Siksi niitä ei ole nykyruoassakaan tarvittavia määriä, ja ihmisten vastustuskyky on alhainen."

"Purkista napsittuna ravintoaineet eivät välttämättä tuo tuloksia yhtä tehokkaasti kuin ravinnosta saatuina, koska ravintoaineet toimivat muiden aineiden kanssa tiimeinä."

P.S. Toinen juttu mikä on kaikissa lehdissä on D-vitamiini! (esim. nyt Iltalehden vaihteessa Tuuli Matinsalo huolehtii lasten d-vitamiinin saannista) Ihme, jos niitä suosituksia ei nosteta, kun aihe on niin selkeästi pinnalla."****