19.10.12

Reilun Kaupan teevaalit

Heippa,

Minulla on ollut tänä vuonna ilo saada tutustua ja fanittaa Reilua Kauppaa ja toimia yhtenä heidän kasvonaan globaalien arvojen puolesta. Muistan, kun muutin pari vuotta sitten Pohjanmaalle omaan kotikylääni Jalasjärvelle. Olin tottunut isojen kaupunkien runsaaseen luomu- ja reilukauppavalikoimaan, ja pikkuiseen kyläämme muuttaessani jouduinkin yhtäkkiä marssimaan takaisin vähemmän luomujen ja reilujen tuotteiden pariin. Hauskaa kyllä, juuri tämän kolmen vuoden aikana tarjonnassa on kuitenkin tapahtunut aivan ällistyttävä muutos: tänä päivänä saan ostoskorini aina ruokaa, kukkia ja suklaita myöten koko lailla täyteen luomua ja reilua, ja nämä kaksi kriteeriä vieläpä useimmiten samaan pakettiin sisällytettynä. Se on ollut aivan ihanaa! 

Tulevana maanantaina Reilulla Kaupalla on alkamassa Kahvivaalit, joihin he kutsuivat minuakin osallistumaan. Minä kun en kahvia juo, niin tein vaalit heidän teevalikoimiaan maistellen. Myös sinä voit osallistua tähän tempaukseen, ja tuet näin samalla kehitysmaan viljelijöiden toimeentuloa. 

Oman teevaalini pidin kotonani menneenä maanantaina, josta tässä alla "vaalitulokset". 

Iloa!

Deepthi
REILUN KAUPAN TEEVAALIT 
By Kirsi Ranto

Iloisia terveisiä Pohjanmaalta, jossa olen juuri käynnistämässä yhden naisen raatia maistellakseni Reilun Kaupan monipuolisesta teevalikoimasta kuutta eri teemakua. Oma suhteeni teehen on ollut mielenkiintoinen. Olen ollut lapsesta saakka suuri kuuman kaakaon ystävä, kunnes noin kymmenen vuotta sitten makasin kuumeisena sängyssä. Ystäväni oli luonani, ja toi minulle höyryävän kupin kuumaa teetä hunajalla maustettuna. En tiedä oliko kyse ystäväni rakkaudesta, jolla hän oli tuon teen minulle valmistanut, vai oliko kyseessä joku erikoistee - sitä en muista - mutta sen tiedän, että tuosta hetkestä lähtien tee on ollut kaakaoni vakava haastaja, mitä tulee kuumiin juomiin. Kahvia puolestaan en ole koskaan juonut.

Tänä päivänä hankin teeni mahdollisimman luomuna, ja olinkin iloinen huomatessani, että Reilun Kaupan teevalikoimista löytyy yksi jos toinenkin luomutee. Luomu yhdistettynä Reilun Kaupan ideologiaan, tekee tuotteesta täydellisen. On ihanaa, että voi samassa paketissa sekä saada mahdollisimman puhdasta ruokaa ja juomaa, että myöskin vielä edistää omalla valinnallaan jonkun muunkin hyvinvointia.

Ja nyt teetestiin! Teemakuja arvioidessani asteikkoni oli 1-5. Haudutin kutakin teetä 3-5 minuuttia, jotta sain parhaan kosketuksen teen makuun.

Ensimmäisenä maistoin itselleni jo aiemminkin tutuksi tullutta Clipper-luomuteetä. Omasta mielestäni maku oli vähän ”maanmakuinen” ja kitkerä, mutta kuitenkin luonnollinen. Arvosanaksi annoin 2.

Toisena teenä testiin pääsi Nordqvistin Vallaton Vihreä. Teepakkaus sisältää kahta eri teetä, joiden makuina ovat minttu-lime ja yumberry. Muistaakseni olin tätäkin teetä aiemmin maistanut, mutta mausta ei etukäteen ollut enää muistikuvaa. Minttutee oli… no, minttuteetä. Luulen, että joko mintusta pitää tai ei pidä, ja minä kallistuin viimeisten joukkoon. Maku tuntui hiukan keinotekoiselta. Myös yumberry-teen ruusuinen ja tumma maku tuntui aika vahvalta ja prosessoidulta. Arvosanaksi annoin 2.

Kolmantena kilpailijana oli Forsman Tea:n Keisarin Helmi-teen. Teepussissa luvataan mauksi inkivääriä ja sitruunanruohoa. Jo avatessani pussia tuoksu ei ollut kovinkaan imarteleva, ja itse teen maistamisen kanssa meinasi käydä sama juttu. Jälkimauksi teestä tosin jäi hento sitruunaruohon maku, mikä tuntui mukavalta. Arvosanaksi annoin 2.

Forsmanin toinen irtotee Keisarin Malja sen sijaan sai jo tuoksun perusteella hymyn nousemaan huulille. Tee oli mustaa lehtiteetä, jossa makuina ruusukvitten ja litchihedelmä. Itselläni ei ollut tosin aavistustakaan, mikä on litchihedelmä, mutta tuoksu oli ihana. Mitä taas tulee itse teen makuun, niin omaan makuuni tee on hiukan liian hajuvesimäinen, dominoiva ja ruusuinen. Mutta luulen, että varsinkin kesäiltojen teenä tämä toimisi hyvin. Siispä arvosanaksi annan 3.

Viidentenä teenä testiin pääsivät Princessin rooibos-tee sekä rooibos-hunaja-tee. Näitä teemakuja olen päässyt testaamaan tämän syksyn aikana myöskin enkeli-illoissani, joihin Reilu Kauppa on meille ystävällisesti antanut makuja maisteltavaksi. Tässä teessä maut ovat sitä, mitä teepaketin kyljessä luvataan. Rooibos maistuu rooibukselta, ja toisessa, jossa on mukana myös hunajaa, hunajan maun maistaa heti. Nämä teet ovat miedompia ja luonnollisempia kuin edelliset, ja omaksi suosikikseni nouseekin näistä kahdesta Princess-teestä puhdas rooibos-tee. Yksinkertainen on useimmiten maukkainta. Myöskään makeampi hunajainen ei tosin ole yhtään hullumpi, jos tykkää itse hunajan mausta. Arvosanoiksi antaisin rooibos-hunajalle 4 ja pelkälle rooibukselle 5.

Ykkössijan omassa pikku testissäni saa siis Princessin rooibos-tee! Hyvänä kakkosena tulee Princessin rooibos-hunaja-tee. Prinsessateet rules!

* * *

Iloista teemaistelua teille kaikille muillekin! Oli hauskaa aloittaa uusi viikko Reilun Kaupan hengessä!

Ihaninta syysiloa!
Kirsi