29.9.11

Kotiäitiys antoi elämälle uuden suunnanMiia-Maria Matalamäki:
KOTIÄITIYS ANTOI ELÄMÄLLE UUDEN SUUNNAN
Teksti ja kuvat: Kirsi Ranto
Saavun elokuisena päivänä Ilmajoen Koskenkorvalle. Vesipisarat leikkivät vasten auton ikkunaa, kun käännyn Vaasaan johtavalta tieltä pikkutielle, jonka päässä minua odottaa valkoinen talo ja maalaispihapiiri kauniine pihakukkineen ja enkelipatsaineen. Talon vieressä komeilee juuri kunnostettu ulkorakennus, joka on saanut menneenä kesänä uuden loistonsa Sen seinässä komeilee kyltti ”Luomuputiikki”. Olen saapunut ystäväni Miia-Marian lapsuuden pihapiiriin, jota hän nyt perheensä kanssa asuttaa. Koko piha huokuu levollista, kutsuvaa tunnelmaa, joka toivottaa lämpimästi tervetulleeksi jo ennen kuin olen sanaakaan vaihtanut kenenkään kanssa. Astun ovesta sisään ja Miia-Maria on minua vastassa, sylissään 7kk:n ikäinen Elias ja jaloissaan touhukkaasti pyörivä Tiitu-koira. Perheen isä on vielä töissä.
Olemme tutustuneet pari vuotta sitten Minatur-nimisessä luomukaupassa Seinäjoella, jossa sain Miia-Marialta aurinkoista ja mutkatonta palvelua alkaessani tutustumaan luomuruoan ihmeelliseen maailmaan. Siitä lähtien olemme pitäneet yhteyttä, ja nyt istumme hänen ihanan kotinsa olohuoneessa herkullisen salaatin äärellä. Minä haluan tehdä ystäväni urheasta elämänmuutoksesta jutun ja kuulla miten hänen uunituore yrityksensä sai alkunsa; Luomuputiikki, jonka avajaisia vietetään tulevana lauantaina 01.10 klo:10 alkaen iloisissa tunnelmissa.
Ennen oman yrityksen perustamista Miia-Maria on alunperin valmistunut lähihoitajaksi ja tehnyt vanhustyötä, jonka hän koki antoisaksi sydämentyökseen. Syksyllä 2009 elämässä tuli vaihe, jossa hän alkoi tuntea olonsa sekä fyysisesti että henkisesti väsyneeksi ja turhautuneeksi, ja alkoi miettiä, mistä saisi apua oloonsa. Hän alkoi intuitiivisesti etsimään vastauksia itsestään, kuunnella kehoaan; hän alkoi kiinnittää huomiota syömisiinsä, miettimään mitä mikäkin ruoka oikeasti sisältää, ja alkoi tehdä pienen pieniä muutoksia. Helmikuussa 2010 Miia-Maria kaipasi todellista muutosta, irtisanoutui vanhustyöstä ja sai työpaikan Minaturista. Hän palveli asiakkaitaan samalla hellyydellä, mitä teki vanhustyössäkin, ja pääsi sisään terveellisen ruoan saloihin. Ajan myötä tuntui kuitenkin, että pelkkä myyjänä oleminen ei tuo tarpeeksi sisäistä tyydytystä, vaan työ vanhusten pariin alkoi jälleen vetää puoleensa. Miia-Maria palasi vanhaan työpaikkaansa vanhusten suureksi iloksi. 
Elämän henkiset arvot alkoivat kiinnostaa Miia-Mariaa yhä enemmän ja enemmän. Puhtaan ruoan myötä kehossa ja mielessä alkoi näkyä selviä muutoksia, ja se innoitti häntä hoitamaan itseään edelleen sekä kyseinalaistamaan sitä, mikä elämässä oikeasti on tärkeää, elänkö sellaista elämää, joka tuo sydämelle iloa ja keholle energiaa. Pian Elias ilmoitti tulostaan. Luonnollinen muutospyörä oli lähtenyt kuin huomaamatta käyntiin, tuomaan vastauksia suuriin kysymyksiin.

ÄITIYSLOMA INSPIROI UUTEEN ELÄMÄÄN
Elias temmeltää nyt energisenä poikana pitkin lämminhenkisen kodin lattioita, tutkien maailmaa tyytyväisen oloisena, suuret silmät loistaen. Eräänä päivänä, kun Miia-Maria oli ollut vaunuttelemassa ystävänsä kanssa, keskustelu oli kääntynyt jälleen puhtaaseen ruokaan ja siihen, miten sitä on hankalaa saada perusmarketeista. He haaveilivat ääneen, että kun olisi palvelu, joka toisi luomuruoan lähelle ihmisiä myös täällä maalla, jossa ruokakauppaan on usein monta kilometriä matkaa. Yhtäkkiä nämä vaunuja työntävät äidit olivat ihmeellistä energiaa täynnä ja eräs kysymys pulpahti ilmaan: ”Mitä jos me perustettaisiin sellainen putiikki aivan itse?” Innostus ja ilo valtasi kummatkin, ja suuret ajatukset ja haaveet saivat heti siivet alleen. ”Mihin tilaan putiikki perustetaan?”, ”Mitä putiikin pyörittämiseen tarvitaan?”, ”Kuka hoitaa paperityöt?”, ”Mistä tulee tavarat?”. 

Ennen kuin he huomasivatkaan, uusi luomuruokaan keskittyvä yritys oli saanut Elämän. Yhtäkkiä yksi ja toinenkin palikka loksahti paikoilleen, ja luomuputiikin tilatkin löytyivät kotipihasta, jossa Miia-Marian äiti oli jo aikoinaan pitänyt omaa kotiruokaan keskittynyttä yritystä. Se toimitti ruokaa lähikuntiin vanhuksille, ja Miia-Maria sai olla menossa mukana. Hän kertoo itse leikkineensä yrityksen lattioilla ja nauttineensa saadessaan olla aikuisten mukana touhuamassa. Hän muistaa erityisesti erään asian: äidin liikkeessä oli toimisto, jossa Miia-Marialla oli pöydän alla oma patja päiväunia varten. Samassa tilassa oli myös perunankuorimakone, ja Miia-Marialla oli tehtävä: aina kun perunoita kuorittiin ja niihin jäi sellaisia mustia kohtia, niin Miia-Marian tehtävä oli ottaa nuo mustat kohdat veitsellä pois. Pikku-Miia-Maria koki tehtävänsä maailman tärkeimmäksi. Eräänä päivänä hän oli ilmoittanut isälleen, että ”minusta tulee isona perunankuorija”! Isä oli sanonut, että sellaista työtä ei valitettavasti ole olemassa. Tänä päivänä Miia-Maria yhä muistaa tuon palon ja ilon, mikä hänelle oli syntynyt siitä, että hän sai tehdä sitä mistä lapsena nautti ja olla samalla avuksi aikuisille, kokea itsensä tärkeäksi. Nyt aikuisena hän on oivaltanut, että se mitä hän lapsena tarkoitti perunankuorijaksi tulemisella tarkoitti unelmien toteuttamista: ei välttämättä perunankuorijana, mutta että saa tehdä sitä, mistä oikeasti nauttii, sydämentyötä; että on oma Tärkeä Tehtävä, mitä toteuttaa tässä maailmankaikkeudessa. 
Kun Miia-Marian oma Luomuputiikki sai alkunsa maaliskuussa 2011, asioita alkoi tapahtua ryminällä. Kesä meni kunnostaessa ulkorakennusta uuteen loistoonsa koko perheen voimin, sekä suunnitellen putiikin sisäänostoja, sisustusta, kotisivuja ja muita yksityiskohtia, ja samalla huolehtien ja ihmetellen kiitollisuudella uutta perheen tulokasta, Eliasta. Elämänpyörä oli lähtenyt pyörimään kerralla oikein vauhdilla!

ROHKEA MUUTOSPROSESSI ASKEL UUTEEN TIETOISUUTEEN
Miia-Maria on käynyt läpi suuren sisäisen, henkisen muutoksen viime vuosien aikana. Suurimmaksi muutostekijäksi hän nimeää nimenomaan puhtaan ruoan, josta hänellä itsellä aukesi aivan uusi elämä. Puhdas ruoka avasi hänet elämään tietoisemmin ja hänelle syttyi sisäinen ymmärrys siitä, että se mikä on meillä tässä elämässä käsillä ja näkyvää, ei ole koko totuus elämästä. Miia-Maria kertoo olleensa pitkään, jo nuoresta iästä lähtien luonteeltaan suorittaja, niin kuin varmaan meistä jokainen. Vain suorittamalla olet jotakin: pitää tulla joksikin, että ansaitset paikkasi yhteiskunnassa. Miia-Maria puolestaan havahtui siihen, että elämä ei tule sen valmiimmaksi, vaikka hän eläisi pää kolmantena jalkana elämää läpi juosten. Vanhustyötä tehdessään hän alkoi hiljaa mielessään ihmettelemään, että jotain on vialla, koska vaikka hän nauttii työstään, niin silti hän työpäivän jälkeen tunsi olonsa lopenuupuneeksi. Ruokavalion muutokset alkoivat helpottaa oloa, tuomaan lisää energiaa jokapäiväiseen elämään. Samalla hänellä oli vahva tunne, että jotain on muututtava, että palapelissä on vielä jokin puuttuva pala. Ääni hänen sisällään alkoi puhutella häntä ja hän alkoi oivaltaa: hän ITSE on avain itseensä, hänen ITSENSÄ kuuluu määrittää onnensa avaimet, ja että ei kukaan ulkopuolelta määrää hänen elämäänsä eikä käske juoksemaan elämän läpi, vaan hänen itsensä on otettava vastuu itsestään ja elämästään. 
Kun ihminen alkaa ottaa elämästään ja valinnoistaan täyden vastuun, hänelle aukeaa uusi, täynnä mahdollisuuksia oleva maailma. Miia-Maria kokee saaneensa elämäänsä aivan uutta avarakatseisuutta, iloa ja syvempää ymmärrystä. Henkisen avautumisen myötä hän kokee yhtyneensä universaaliin rakkauteen, ja kiitollisuudella nyt näkee koko elämänsä ja sen tuomat opit ja kasvunpaikat ja niiden todellisen merkityksen, ja sanoo silmät tuikkien: ”näistä kokemuksista minä olen syntynyt”.

RAKKAUTTA PAKETTIIN
Miia-Maria on sisustanut uuden putiikkinsa ei vain ulkoisesti ihanaksi ja kutsuvaksi, vaan siellä pystyy myös aistimaan enkeleiden läsnäolon, ihanan rakkauden energian. Hän kertoo ajattelevansa, että kun putiikkiin tulee asiakkaita, niin hänen tehtävänsä tässä maailmankaikkeudessa on jakaa sitä Rakkautta eteenpäin, joka hänen sydämessään on syttynyt. Kun ihmiset tekevät netin kautta tilauksia, hän huomaa tietoisesti ottavansa jokaisen tilauksen kiitollisuudella, lahjana vastaan. Ja kun hän pakkaa asiakkaan tilauksia, hän tahtoo pakata sinne mukaan - ei vain tilatut tuotteet - vaan myös rakkautta, iloa ja myötätuntoa. Hän tietää, että mikään asia maailmassa ei ole itsestäänselvyys, vaan jokainen asiakas on yhtä suuri ja ainutlaatuinen. Hän näkee Rakkauden, Jumalan, kaikessa ja kaikissa. ”Olen kiitollinen siitä, että olen saanut tämän ymmärryksen ymmärtää ja nähdä tämän asian sydämessäni.”
UUDEN AJAN YRITTÄJYYS 
Miia-Maria on kokenut, että elämme nyt ajassa, jossa myös yrittäjyyttä voi rakentaa uudelle pohjalle, uudella tietoisuudella. Että enää yrittäjyys ei ole pelkkää kylmää bisnestä, vaan yhä enemmän yrittäjyyttä aletaan rakentaa ilon ja rakkauden kautta. Hän uumoilee, että tämän uuden ajan myötä alkaa nousta esiin ihmisiä, joilla on voimaa ja rohkeutta rakentaa työ oman itsensä ympärille. Että enää ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan ja olla kiinni jonkun muun nuorassa, vaan ihmisten elämässä alkaa merkitä uudenlaiset arvot: perhekeskeisyys ja sydämen työn tekeminen. Tänä päivänä meillä ei enää tarvitse olla vain yhtä uraa ja työtä jota tehdään hamaan tappiin saakka, vaan tänä päivänä maailma on auki, voimme rakentaa sydämentoiveidemme ympärille mitä vain ja elättää sillä itsemme ja perheemme! Uuden ajan myötä pystymme yhdistämään perhe-elämän ja sydämentyömme, ne kulkevat käsi kädessä. 
Miia-Maria on yksi niistä, jotka ovat lähteneet rohkeasti toteuttamaan unelmiensa elämää. Hän nauttii siitä, että Elias voi häärätä hänen mukanaan putiikilla ja että hän itse saa olla lapselleen läsnä koko ajan. Hän iloitsee siitä, että hänen ei tarvitse erikseen viedä poikaa hoitopaikkaan ja lähteä itse jonnekin kodin ulkopuolelle töihin, vaan kaikki on tässä ja nyt. Miia-Marialle perhe on elämässä etusijalla. Hän uskoo, että nyt alkaa olla aika, jolloin kotiäitiyttä aletaan arvostaa uudella tavalla. Hän kiittelee suomalaista äitiysrahasysteemiä, joka avaa hänen kokemuksensa mukaan valtavat mahdollisuudet olla kotona lapsen kanssa niin isälle kuin äidillekin. Miia-Marialla onkin vahva tunne siitä, että näinä maailman mullistusten aikoina mennään yhä enemmän siihen, että lapsia aletaan kasvattaa kotona. Hän kokee, että jo äitiys itsessään on ollut hänelle valtava kasvun vaihe, joka on avannut hänet aivan uuteen elämän ymmärrykseen. 
Samalla Miia-Maria on havahtunut myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkitykseen. Putiikin perustamisen ja lapsen kasvattamisen lisäksi hän on kaikessa hiljaisuudessa valmistumassa Shindo-rentoutusohjaajaksi. Miia-Maria kokee, että tämä jooganomainen menetelmä tukee henkistä kasvua ja avautumista luonnolliseen kehon tuntemiseen. Hän on kokenut tärkeäksi, että kaiken uuden keskellä muistaa itseään. Jumalataräitiys on sitä, että pitää huolta itsestään, jotta pystyy pitämään huolta muista. Miia-Maria ammentaa voimavaroja elämäänsä joogan lisäksi myös enkeli-illoista ja energiahoidoista, ja on kokenut ne erittäin tärkeiksi oman sisäisen äänen kuuntelun vahvistamisessa.
TERVETULOA LUOMUPUTIIKKIIN
Miia-Maria kannustaa ihmisiä puhtaan ruoan pariin. Hän iloitsee, että ihmiset ovat jo menossa parempaan suuntaan ruoka-asioissa ja osaavat jo tietoisemmin valita tuotteensa ruokapöytään. Hän haluaa tarjota ihmisille luonnonmukaisen vaihtoehdon itsensä hoitamiseen, eheyttämiseen ja ravitsemiseen. Monia sairauksia pystytään hoitaa lääkkeiden sijaan puhtaalla ruoalla. Miia-Maria kannustaa kuuntelemaan omaa kallisarvoista kehoa, ja näkemään, että ruoka ei ole vain sitä, millä saadaan nälkä lähtemään, vaan se on myös kivijalka meidän hyvinvoinnille. Hän haastaa rohkeasti kokeilemaan esimerkiksi quinoaa ja tattaria, jotka ovat loistavia, maukkaita ja ravintorikkaita vaihtoehtoja riisille, pastalle ja perunalle. Myös smoothiet ovat heidän perheessään kovassa käytössä. Pikku-Eliaskin saa päivittäin maistaa ihanaa kookosöljyä, joka on loistava karkin korvike. 
Tässä Eliaksen smoothieresepti:
  • Mustikoita
  • Banaania
  • Päärynää
  • Tammenlehtisalaattia
  • Kookosöljyä
  • Vettä
Ja luomuna tietenkin! Eli ei muuta kuin pakkaset täyteen kauden tuotteita suoraan luonnosta, jotta saa koko talven tankata energiaa omasta pakastimesta! Miia-Maria kannustaa lähtemään kauppaan avarakatseisesti, valmiina tietoisesti katsomaan mitä ostoskärryyn valitsee, ja kulkemaan kaupassa eri reittejä, mitä normaalisti. Silloin saattaa itsekin yllättyä, mitä kaikkia mahdollisuuksia meillä onkaan aivan käden ulottuvilla oman terveytemme ylläpitämiseksi. Hän innostaa ostamaan puhdasta, aitoa, alkuperäistä ja lähellä tuotettua ruokaa, jolloin tulee sekä tukeneeksi lähellä olevien tuottajien työtä että myöskin saaneeksi parhaita rakennusaineita, puhtainta energiaa keholleen! Puhumattakaan, että uudet valinnat avaavat myös aivan uuden makunautintojen maailman!
Miia-Maria kertoo koko ajan etsivänsä lisää lähituottajia oman putiikkinsa tuottajarinkiin. Kaiken ei välttämättä tarvitse olla luomua, mutta ekologisesti tuotettua lähiruokaa kuitenkin. Hän pyrkii ottamaan putiikkiin hyviä tuotteita, joissa ei ole säilöntäaineita. Tuotemerkeistä hyllyssä vilahtavat mm.Organic Health, Aduki ja Makrobios, ja tuottajista mm.Sutelan Mylly (Ylistaro), Ykkös Mauste (Jyväskylä) ja Valo24 (Kauhajoki). Miia-Maria ottaa myös asiakkailtaan oikein mielellään ehdotuksia vastaan, kuuntelee, mitä asiakkaat itse tahtovat ja ovat kokeneet hyviksi. 

Eräänä pienenä haaveena Miia-Marialla on myöskin löytää innokas ompelija, joka voisi auttaa häntä valmistamaan kierrätyskankaista kasseja, joita hän saisi antaa asiakkailleen lahjaksi ”Anna hyvän kiertää”-ajatuksella. Oletko sinä sellainen? 
Lokakuun alussa pyörähtää käyntiin Luomulaari-palvelu. Luomuputiikilla on aivan loistavat verkkosivut netissä (www.luomuputiikki.fi), josta pystyy tekemään tilauksia netin välityksellä. Ota yhteyttä, ja Luomulaari toimittaa tilatut tuotteet kerran viikossa suoraan kotipaikkakunnallesi! Myös facebookista pääset seuraamaan päivän tarjouksia ja uutuuksia. Ja onpa luomuputiikkiin tulossa myös mm.raakaravintoiltoja ja muita herkullisia hyvän olon tapahtumiakin!
Miia-Maria kannustaa hetkessä elämiseen, elämästä nauttimiseen ja avautumaan elämän ihmeille! 

Hän toivottaa kaikki tervetulleeksi Luomuputiikin avajaisiin LA 01.10.2011 klo:10.00 alkaen!